Zeci de cadre medicale din Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu au fost instruite de personalul SMURD în tehnici de acordare a suportului vital în cazuri de stop cardio-respirator. Astfel, pentru asistenții medicali au avut loc cursuri de suport vital de bază, iar pentru medici cursuri de suport vital avansat. Necesitatea acestor cursuri este cu atât mai mare cu cât, din cauza pandemiei și a lipsei locurilor din spitale pe secțiile Non-Covid, cazurile care ajung să fie internate în spitalul nostru sunt tot mai grave, cu patologie multiplă.
„Suntem singurul spital de pneumoftiziologie dintre județele învecinate care pe perioada pandemiei am asigurat diagnostic și tratament atât pacientilor cu Covid, cât și celor cu patologie respiratorie Non-Covid. Ne-am confruntat cu cazuri de insuficiență respiratorie acută, cazuri grave, care, din păcate au intrat si în stop cardio-respirator. De aceea, am considerat că este foarte bine să ne reamintim aceste tehnici, atât manevrele de bază pentru suport vital cât și tehnicile avansate de prim-ajutor pentru că, iată, pandemia nu se încheie și atunci sperăm să facem mai bine față la ceea ce va urma”, spune dr. Danciu Lavinia, director medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Este important ca la pacienții internați să fie recunoscută din timp agravarea stării de sănătate, iar intervenția să fie cât mai promptă și eficientă. Acesta a fost mesajul colectivului de medici și voluntari SMURD care s-au implicat în demersul de instruire a echipei medicale a spitalului nostru.
Le mulțumim pentru implicare domnului doctor Bogdan Csillag, medic coordonator SMURD și studenților voluntari SMURD.
Pe parcursul anului 2020, în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu au fost internați 2308 pacienți, 729 dintre aceștia fiind în zona COVID-19. Numărul internărilor de urgență a fost anul trecut de aproape 1600 de persoane.

Leave a reply