Totul despre Coronavirus. Întrebări și răspunsuri. Recomandări

Numărul deceselor provocate de coronavirus se apropie de 500, iar peste 24.500 de oameni din întreaga lume au fost infectaţi. Iată tot ceea ce trebuie să știm despre coronavirus:

RECOMANDĂRI PENTRU POPULAȚIE

Deoarece Coronavirusul cauzează în mod obișnuit infecții repiratorii, OMS a elaborat un set de recomandări standard pentru populație pentru a reduce expunerea la virusul agresiv și transmiterea lui, care include igiena mâinilor, igiena respiratorie, dar și practicile sănătoase ale alimentației:

Spălarea frecventă a mâinilor, folosind soluții bazate pe alcool sau apă și săpun;

În caz de tuse și/sau strănut, acoperirea gurii și a nasului cu tehnica cotului flexat sau cu șervețele de unică folosință, care se vor arunca imediat după folosire și spalarea mâinilor;

Evitatea contactului fizic cu orice persoană care are febră și tuse;

În caz de febra, tuse și dificultate de respirație, adresați-vă din timp medicului și precizați orice istoric de călătorie întreprins în ultima perioadă;

Dacă vizitați piețe din zonele care se confruntă în prezent cu cazuri inedite de coronavirus, evitați orice contact direct nepretejat cu animale vii sau suprafețe în contact cu animalele vii;

Trebuie evitat consumul de carne și produse din carne crudă sau insuficient preparată termic. Carnea neprocesată, laptele sau organele animalelor vor fi manipulate cu grijă, pentru elimina riscul de contaminare cu produse crude, negătite, ținând cont de toate practicile pregătirii sigure a alimentelor.

ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI DESPRE CORONAVIRUS

Ce sunt coronavirusurile?

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri care determină infecţii la om şi animale, inclusiv la păsări şi mamifere cum ar fi cămilele, câinii, liliecii. Coronavirusurile pot determina zoonoze, boli care se transmit de la animal la om. Aceste virusuri pot determina la om de la o răceală comună, la unele mai severe și chiar boli respiratorii fatale, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

Ce este 2019 n-CoV?

Este un coronavirus nou, identificat pentru prima oară în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (Orasul Wuhan, provincia Hubei), care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, din aceeaşi familie făcând parte şi virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și pare să aibă caracteristici epidemiologice similare acestora.

Care este sursa acestui focar epidemic?

Epidemia din Wuhan a fost iniţial legată de o piață mare de fructe de mare și animale, sugerând o posibilă cauză zoonotică. Cercetarea cauzelor epidemiei este în derulare.

Cum se transmite?

Se presupune că transmiterea este similară cu cea a MERS-CoV şi SARS, pe cale respiratorie, prin picaturi de secreţie, produse când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Transmiterea este posibilă şi când are loc contactul direct cu fluidele (sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă) de la o persoană infectată. Este considerată şi transmiterea de la animale la om prin contactul cu animale bolnave sau cu produse de la acestea, de aceea se recomandă evitarea contactului cu animale bolnave şi aplicarea măsurilor generale legate de manipularea animalelor şi produselor de la acestea, prepararea alimentelor.

Se transmite de la om la om?

Da, autoritățile din China au confirmat transmiterea de la om la om a noului coronavirus, inclusiv la personalul medical care a îngrijit bolnavi.

Care este perioada de incubaţie?

De la infectare până la apariţia semnelor şi simptomelor este o perioadă de 2-14 zile, în medie 7 zile.

Care sunt simptomele?

Infecțiile umane cu coronavirusurile comune sunt mai mult asimptomatice sau cu simptome clinice medii, semănând cu o răceală comună (tuse, febră, nas înfundat, etc.), însa au fost observate infecții severe și chiar fatale. Aceste virusuri sunt capabile să cauzeze la om infecții ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonii.

Simptomele pentru infecţia cu 2019-nCoV observate până acum au fost: febră, tuse, dificultate în respiraţie (dispnee).

Care sunt opțiunile de tratament?

Nu există un tratament specific (antiviral), de aceea se tratează simptomatic, în funcție de starea pacientului. Tratamentul de susținere (de exemplu oxigenoterapie, administrarea de lichide și tratament empiric) pentru persoanele infectate, poate fi foarte eficace.

Exista vaccin?

Deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusurilor.

Cine este la risc pentru infectia cu 2019 n-CoV?

Persoanele care trăiesc sau cele care călătoresc în zonele afectate de 2019 n-CoV, persoanele care au contact cu persoanele infectate, inclusiv personalul medical.

Ce trebuie facut?

Recomandări generale pentru protejarea sănătății în vederea reducerii expunerii și a transmiterii virusurilor cu transmitere respiratorie, care include igiena mâinilor și igiena respiratorie, precum și practici pentru o alimentați sigură:

Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool;

Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;

Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;

Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent.

Recomandări pentru călătorii din Regiunea Europeană

OMS nu recomandă restricții pentru călătorii sau comerț. Se recomandă călătorilor spre zonele afectate (în prezent China- Wuhan, provincia Hubei):

Evitarea contactului apropiat cu persoane care suferă de infecții respiratorii acute și cu animale (vii sau moarte) sălbatice sau domestice;
Spălarea frecventă a mâinilor, în special după contact direct cu persoanele bolnave sau cu obiectele acestora;
Acoperirea nasului și a gurii în timpul tusei și a strănutului, cu un șervețel sau cu pliul cotului, și contactarea medicului sau a autorităților naționale de sănătate în caz de simptome de infecție respiratorie acută;
Evitarea contactului direct și neprotejat cu animale vii și cu suprafețele aflate în contact cu animalele atunci când mergeți la piețele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus nou;
Evitarea consumului de produse animale crude sau gătite foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.
Pentru călătorii care se întorc din China – Wuhan provincia Hubei şi care prezintă semne clinice, de boală se recomandă:

Să se prezinte la cabinetul medical al aeroportului și sa menționeze istoricul de călătorie, dacă prezintă semne clinice de boală la sosirea pe aeroport;
Să sune la 112 şi să se prezinte imediat la Spitalul/Secţia de Boli Infecţioase dacă prezintă semne clinice de boală într-un interval de 14 zile de la revenirea în țară;
Pentru a preveni transmiterea infecţiei persoanelor din jur, acestia trebuie să-şi acopere nasul şi gura cu o mască de protecţie.

Sursa informațiilor: INSP – Centrul Național de Sănătate și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/index.php/info-populatie.