Laboratorul de Analize Medicale din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu oferă persoanelor interesate posibilitatea efectuării unui TEST ANTICORPI IgG COVID 19 cantitativi.  Prin această analiză, oricine poate să cunoască nivelul anticorpilor pentru Covid-19, aceștia putând fi dezvoltați atât de persoanele infectate asimptomatice, de persoane care au fost bolnave de Covid, cât și de persoanele care s-au vaccinat.

Testarea imunologică prin chemiluminiscenţă (CLIA) este cea mai recent dezvoltată şi cea mai avansată tehnologie în materie de teste imunologice, prin intermediul acestei tehnici putând fi detectati cu cea mai mare acuratete anticorpii neutralizanţi specifici SARS-CoV-2 IgG anti S1/S2 ale proteinei S (Spike), anticorpii care au capacitatea de a bloca ataşarea virusului SARS-CoV-2 de celulele umane”, explică dr. Codruța Popovici, medic șef Laboratorul de Analize Medicale din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Anticorpii specifici anti SARS-CoV-2 de tip IgG indică dacă o persoană a avut COVID-19 şi a dezvoltat anticorpi, chiar dacă a fost asimptomatică. Acești anticorpi apar la aproximativ 14 zile de la momentul infecției si pot persista o perioada îndelungată.

CÂND SE RECOLTEAZĂ – se recomandă recoltarea sângelui la minim 15 zile de la debutul simptomelor sau după prima doză de vaccin.  După rapel, se recomandă testarea la 7 zile.

CUM SE RECOLTEAZĂ – Testul „Virusul SARS-COV-2 – anticorpi IgG” folosește probe recoltate din sânge pentru a identifica existența anticorpilor de tip IgG, produși de organism ca răspuns la infecția cu coronavirusul SARS-CoV-2.

RECOMANDĂRI ÎNAINTE DE RECOLTARE – Nu este necesară pregătirea în prealabil, testele se pot recolta în orice moment al zilei.

TEST ANTICORPI IgG COVID 19 cantitativi nu este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate, efectuându-se doar la cerere, contra cost. Prețul analizei este de 80 de lei. Pentru programare vă rugăm să sunați la tel.0269.210.979, de luni până vineri, între orele 9 – 13. 

De asemenea, tot pentru evaluarea post-COVID-19, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu oferă posibilitatea efectuării a încă două investigații pulmonare complexe, prin care pot fi sesizate disfuncțiile respiratorii. Este vorba despre pletismografia pulmonară și TLCO (Transferul prin membrana alveolo-capilară a monoxidului de carbon).  Aceste investigații sunt utile îndeosebi pentru persoanele care au fost bolnave de COVID-19 și au în continuare probleme pulmonare.

            Pletismografia pulmonară

Se efectuează la indicația medicului specialist și fac parte din testele respiratorii complexe. Este o investigație neinvazivă care se desfășoară într-o cabină specială, cu pereți de sticlă, prevăzută cu microfon. Astfel pacientul este permanent în contact cu cadrul medical care efectuează investigația. În acest mod, testarea nu are riscuri și se poate opri în orice moment dacă pacientul resimte un disconfort. Durata testării este de aproximativ 15 minute. Contraindicațiile testării sunt starea febrilă, hemoptizia, o afecțiune cardiacă acută. Pacientul NU trebuie să fumeze cu 1 oră înaintea testării și să nu depună efort fizic intens cu 3 ore înainte.

Cu ce diferă e o spirometrie obișnuită?

Se pot măsura proprietățile mecanice ale plămânului și cutiei toracice, se pot face teste de elasticitate și de rezistență la fluxul de aer, se poate determina distribuția intrapulmonară a aerului inspirat și a volumului de aer rezidual rămas în plămâni. Așa se poate cuantifica mai exact severitatea disfuncției pulmonare și supraveghea cu acuratețe rezultatul tratamentului și evoluția. Este o investigație extrem de utilă și necesară în evaluarea pre-operatorie a cazurilor propuse pentru chirurgie. Cu ajutorul ei se pot depista precoce bolile pulmonare restrictive -fibrozele pulmonare primitive sau secundare altor afecțiuni, inclusiv post-Covid, precum și bolile pulmonare obstructive – emfizemul pulmonar.

          TLCO

Se efectuează în aceeași cabină ca și pletismografia. Măsoară difuziunea monoxidului de carbon prin membrană alveolo-capilară. Vine în completarea pletismografiei pentru diagnosticarea fibrozelor pulmonare primitive, celor post-Covid, din bolile sistemice (poliartrita reumatoidă, lupus, sclerodermie), sarcoidoză, hipertensiune pulmonară și boli ale cutiei toracice – cifoscolioză.

Investigațiile se fac zilnic, în cadrul Laboratorului de Explorări Funcționale, cu programare.

 Fiind investigații la cerere, nu se fac prin contract cu Casa de Asigurarări de Sănătate, ci doar contra cost. Prețul este de 100  lei/pletismografia și 100 lei/ TLCO. Pentru programare, vă rugăm să sunați la tel. 0771 544.108 si 0269.210.979, int.130. De asemenea, vă puteți programa și online, accesand link-ul http://spital-tbc.ro/programari-online/   , Cabinetul Explorări Funcționale.

Leave a reply