Pandemia de COVID-19 a crescut numărul persoanelor care rămân cu simptomatologie respiratorie, atât funcțională, cât și cu sechele pulmonare, precum fibroza pulmonară. În acest sens, reabilitarea respiratorie este una dintre metodele care dau rezultate foarte bune în recuperarea capacității pulmonare a acestor bolnavi. La Spitalul de Pneumoftiziologie, aceste servicii se efectuează în Compartimentul de Kinetoterapie.

”Reabilitarea respiratorie face parte din îngrijirea complexă a pacientului cu afecțiuni pulmonare, atât acute, cât si cronice, împreună cu tratamentul medicamentos. Se foloseste cu rezultate excelente în recuperarea pacienților  cu simptomatologie respiratorie: oboseală la efort, respirație dificilă – dispnee – și care prezintă limitarea capacității de efort”, spune dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog, Director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Reabilitarea respiratorie poate fi recomandată de medicul curant al pacientului, fie pneumolog, fie medicul de familie

„Pe lângă afectiunile care până în prezent necesitau reabilitare – astm bronșic, BPOC, bronșiectazii, deformari toracice – în present, principala recomandare rămâne sindromul post-COVID, în care pacienții, deși vindecați, rămân cu oboseală la eforturi mici și limitarea respirației. În funcție de simptomele care predomină, se stabilește programul de recuperare pentru fiecare pacient. Este ceea mai fiziologică și lipsită de riscuri și complicații metodă terapeutică”, explică  dr. Danciu Lavinia, medic primar pneumolog.

Etapele:

  -exerciții fizice pe bicicletă/covor rulant adaptat fiecărui pacient în parte

            -antrenament membre superioare, mușchi respiratori

            -tehnici de drenaj a secrețiilor bronșice, exerciții de respirație

            -gimnastică medicală

            -efortul va fi adaptat în functie de posibilitățile fiecărui pacient

Înainte de începerea recuperării și reabilitării respiratorii se face evaluarea funcției pulmonare prin:     

            -test de mers de 6 minute

            -oximetrie

            -spirometrie

Beneficiile:

            -reducerea simptomelor

            -creșterea capacității de efort

            -creșterea autonomiei pacienților cu boli respiratorii cronice

            -creșterea calității vieții

            -reducerea frecvenței exacerbărilor BPOC

            -reducerea numărului de zile spitalizate

Pentru a fi eficient, programul trebuie urmat susținut, în general fiind recomandate 10 ședințe. Totuși, și un număr mai redus de ședințe poate fi de util, astfel încât pacienții să învețe exercițiile în vederea recuperării respiratorii și ulterior să le poată practica singuri, la domiciliu.

          Reabilitarea respiratorie nu este decontată de către Casa Națională de Sănătate, fiind realizată doar la cerere, contra-cost. Prețul unei ședințe de reabilitare respiratorie, cu durata de 1 oră,  efectuată în Compartimentul de Kinetoterapie al spitalului, este de 60 de lei. Pentru un pachet de 10 ședințe se va face o reducere, astfel încât prețul total va fi de 500 de lei.

          Programările se pot face telefonic – la tel.0740.041.055.

Leave a reply