COMUNICAT DE PRESĂ

24 Martie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

            Anual, pe 24 Martie marcăm Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, atât pentru sensibilizarea populației cu privire la consecințele dezastruoase de sănătate, sociale și economice ale acestei grave maladii, cât și pentru a intensifica eforturile în vederea stopării epidemiei globale de TBC. Sloganul din acest an al Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei este „Da! Împreună oprim epidemia de tuberculoză!”.

În țara noastră, ca de altfel în întreaga lume, tuberculoza este considerată o problemă majoră de sănătate publică, și, prin urmare, activitățile anti tuberculoză cuprinse în Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (diagnosticul și tratamentul bolnavilor de TB, controlul contacților acestora, tratamentul preventiv, activitățile de informare și comunicare) sunt gratuite.

            Suntem țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe cazuri de tuberculoză – aproape un sfert din cazurile înregistrate (23,4%) fiind raportate în România, conform ultimului raport al Centrului European de Prevenție și Control al Bolilor (ECDC).

La nivelul județului Sibiu, în anul 2023 au fost înregistrate 105 cazuri de tuberculoză, 90 dintre acestea fiind cazuri noi, iar 12 recidive. Față de anul 2022 se înregistrează o creștere cu 11% – numărul cazurilor raportate în județul Sibiu în perioada menționată fiind de 83 (62 cazuri noi, iar 21 recidive). O cauză a creșterii o reprezintă și faptul că pandemia de Covid-19 a dus în ultimii ani la o subdiagnosticare a bolilor cronice.

„Bolnavii cu tuberculoză au posibilitatea să se trateze în spitalul nostru la standarde europene, beneficiind atât de profesionalismul echipei medicale, cât și de condiții de cazare moderne . În ultimii ani am investit masiv în dezvoltarea infrastructurii spitalului și în aparatura medicală, astfel încât la ora actuală dispunem de tehnologie avansată de diagnosticare precoce a tuberculozei. De asemenea, condițiile hoteliere au fost net îmbunătățite, fiind modernizate toate spațiile destinate spitalizării continue. Așadar, ne preocupăm în permanență  să facilităm vindecarea pacienților cu tuberculoză și să întrerupem transmiterea acestei grave maladii în comunitate”, spune Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

  Tuberculoza este o boală infecțioasă provocată de bacilul Koch care afectează în principal plămânii, dar poate afecta și alte organe (ganglioni, oase, rinichi, meninge etc). Transmiterea bacilului este realizată prin picături de salivă eliminate de persoanele infectate, prin tuse, strănut ori salivă. Odată ajuns în organism, bacilul ajunge până la nivelul alveolelor pulmonare putând provoca inițial o infecție latentă infecțioasă. Persoanele infectate pot să nu aibă nici un simptom și  să nu fie contagioase, nefiind  conștiente de prezența bacilului.

Tuberculoză progresează lent, pe parcursul a săptămâni sau chiar luni, iar simptomele manifestate, precum oboseală, tuse și  subfebrilitate (Tº<38ºC), pot să nu fie de natură să alarmeze bolnavii, inițial cei infectăți pierzând în greutate.

Persoanele care prezintă tuse de cel puțin 3 săptămâni, oboseală, lipsa poftei de mâncare, transpirații nocturne, scădere ponderală, trebuie considerați ca potențiali bolnavi de tuberculoză. Îndemnăm așadar cetățenii care manifestă astfel de simptome să se adreseze medicului pentru investigații suplimentare, reducerea morbidității și mortalității tuberculozei prin menținerea unor rate adevate de detectare și succes al tratamentului reprezentând o prioritate în eliminarea acestei maladii. Cred că este bine să restabilim încrederea în sistemul de sănătate, întrucât, tratată corect, tuberculoza se vindecă, inclusiv cazurile de tuberculoză multidrog rezistente (MDR) beneficiind de tratament eficient, care este accesibil. În momentul de față avem posibilitatea să tratăm tuberculoza în întreaga țară, și bineînțeles, și în județul Sibiu, ca peste tot în lume, cu medicație de ultimă generație”, declară Dr. Lavinia Danciu, Director Medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Diagnosticul tuberculozei pulmonare se face clinic (prezența simptomelor), bacteriologic (principala  metodă pentru diagnosticul de certitudine), prin recoltarea a minim două probe de spută separate, chiar și la suspecți la care examenul radiologic pulmonar este normal și, radiologic (cu sensibilitate mare, dar specificitate redusă).

 „Tratamentul tuberculozei se face cu asocieri de medicamente anti tuberculoase adaptate spectrului de sensibilitate al bacteriei. Schema standardizată include 4 medicamente anti-TB, pentru cazurile de Tuberculoză sensibilă sau cu regimuri individualizate ce cuprind medicamente cu eficacitate anti-TB cunoscută, cu sensibilitate dovedită prin antibiogramă, pe o periodaă de până la 24 de luni. Rareori, cazurile de TB necesită asociere de proceduri chirurgicale cu rol aditional tratamentului medicamentos eficient”, transmite Sebastian Buga, coordonatorul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.

Din păcate, în ciuda tratamentului eficient există posibilitatea de recidivă a infecției din mai multe cauze, precum: nerespectarea tratamentului sau abandonarea acestuia prematur, expunerea repetată la o persoană infectată cu tuberculoză (sporește riscul de reinfectare) precum și starea general de sănătate a pacientului (personae cu system imunitar slăbit, boli autoimmune, transplant organe, diabet zaharat etc.)

De menționat că nu există pericolul contactării bolii prin cearșafuri, farfurii sau ustensile de bucătărie, pahare, căni sau toalete. De  obicei, după trecerea a 2-4 săptămâni de la începerea tratamentului, boala nu mai prezintă contagiozitate. Pacienții cu tuberculoză își pot relua activitățile cotidiene doar cu aprobarea medicului lor.

În general, viața sănătoasă, evitarea epuizării, o dietă sănătoasă, evitarea fumatului și, în general, menținerea unor niveluri înalte de igienă – protejează oamenii împotriva tuberculozei.Stilul de viață dezorganizat duce la slăbirea sistemului imunitar și deschide o „poartă de acces“ tuberculozei.Nopțile nedormite, stresul, orele îndelungate de muncă fără odihnă sau alimentația inadecvată sunt doar câteva din caracteristicile unui stil de viață dezorganizat care duc slăbirea organismului.

            Date statistice Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu:

Număr pacienți internați cu tuberculoză în spital în anul 2023 : 309  persoane

Număr pacienți internați cu tuberculoză în spital în anul 2024 : 56 de persoane

Număr pacienți consultati în ambulatoriul integrat al spitalului în anul 2023 – 15.870 persoane

Număr pacienți consultați în abulatoriul integrat al spitalului în anul 2024:  – 3449 persoane


Număr consultatii pacienți confirmați si suspecți TBC consultati în Dispensarul TBC  în anul 2023                                                                                                          – 1480 persoane

Număr consultații pacienți confirmați si suspecți TBC consultati în Dispensarul TBC în anul 2024                                                                                                        –    325 persoane

De menționat faptul că cifrele nu reprezintă neapărat pacienți unici, ci aceeași persoană poate să aibă mai multe internări pe parcursul anului.

Leave a reply