Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu mulțumește public Mitropoliei Ardealului pentru donarea unui generator de oxigen, în condițiile în care numărul pacienților cu Covid-19 care necesită oxigenoterapie cu debite mari este în această perioadă deosebit de crescut.

„Decizia ÎPS Mitropolit, Laurențiu Streza, de a veni în sprijinul spitalului nostru cu acest generator de oxigen cu capacitate de 16 metri cubi va salva vieți. Volumul de oxigen consumat în prezent la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a crescut de aproximativ 10 ori față de anii trecuți, astfel încât actuala stație de oxigen a spitalului, cu o capacitate de 6 metri cubi/oră  nu mai face față. Pentru a putea asigura debitele necesare pacienților, lucrăm în paralel și cu tuburi de oxigen, însă este mult mai dificil și costisitor. Gestul pe care Mitropolia Ardealului îl face astăzi, chiar înainte de hramul Bisericuței din incinta spitalului, Sfântul Nectarie, este un sprijin real pentru bolanvii cu Covid și  apreciem că medicii și Dumnezeu lucrează împreună pentru redobândirea sănătății semenilor noștri în această perioadă grea”, a declarat Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu. 

În prezent, la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu sunt 60 de paturi destinate tratării bolnavilor COVID, foarte mulți dintre aceștia suferind de insuficiență respiratorie severă, necesitând suport în ATI, dar negâsindu-se încă locuri disponibile în țară, pentru a fi preluați. Cazurile grave au nevoie de un consum foarte mare de oxigen, în prezent existând cazuri care necesită până la 15 l de oxigen/minut.

Chiar dacă spitalul nostru este desemnat spital suport Covid pentru cazuri ușoare și medii, tratăm la ora actuală și numeroase cazuri grave, din cauza avalanșei de îmbolnăviri înregistrate în ultima perioadă în județul nostru, fapt ce a determinat depășirea capacității de spitalizare a  Spitalului Județean și de Urgență Sibiu, unde, conform ordinului Ministerului Sănătății, sunt spitalizate cazurile severe. 

De la începutul pandemiei și până în prezent, în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu au fost tratați peste 500 de pacienți Covid.

Având în vedere noile condiții pandemice din țară și din județul Sibiu, precum și numărul mare de persoane infectate la nivelul Municipiului Sibiu, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropoliult Laurențiu a convocat vineri, 6 noiembrie, ședința Permanenței Consiliului Eparhial la reședința mitropolitană din Sibiu la care s-a discutat și s-a aprobat, la inițiativa Înaltpreasfinției Sale, achiziționarea unui generator de oxigen premium pentru aplicații medicale care va deservi nevoile Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu. Generatorul în valoare totală de 80.000 euro (sumă suportată integral din fondurile Arhiepiscopiei Sibiului) va fi achitat în două tranșe de către Centrul eparhial (50% la semnarea contractului și 50% la livrareacu celeritate a generatorului).

Leave a reply