Bolnavii internați în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu vor avea parte și în sezonul rece de mâncăruri bogate în vitamine și nutrienți esențiali pentru recuperarea sănătății, după ce bucătăresele din blocul alimentar al unității sanitare au pregătit peste 700 de kilograme de legume conservate. Este vorba despre 300 de kilograme de pastă de ardei și 400 de kilograme de castraveți și gogonele. De asemenea, în următoarea perioadă vor fi puse la murat aproximativ 400 de kilograme de varză.
„Calitatea hranei pe care o oferim este deja cunoscută de către toți sibienii care au fost la un moment dat în postura de pacient al spitalului nostru și, ca în fiecare toamnă, în blocul alimentar se prepară sute de kilograme de legume conservate care, în sezonul rece, vor suplini lipsa legumelor și a fructelor proaspete. Ne preocupăm în permanență ca pacienții noștri să aibă în meniu mâncăruri, pe cât de gustoase, pe atât de bogate în nutrienții esențiali redobândirii sănătății”, spune Alina Graur, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Pacienții internați la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu primesc zilnic 3 mese principale (mic dejun, prânz, cină) și 2 gustări (la ora 10.00 și la ora 15.00).
Legumele conservate adăugate mâncărurilor aduc un plus de gust, vitamine (C, B1, B2, B12, PP, caroten – provitamina A) și minerale (fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor). De asemenea, salatele și pastele preparate contribuie la un aspect și o savoare sporită a meniurilor servite, îmbunătățind și apetitul bolnavilor
„Murăturile asortate pregătite pentru pacienții noștri (castraveți, gogonele, varză), pe lângă aportul important de vitamine și minerale, au un conținut important de probiotice – cu rol substanțial în echilibrarea florei intestinale – mai ales pentru bolnavi și apoi, în perioada de convalescență”, spune Simona Luca, asistent medical de dietetică Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
În meniul pacienților internați în spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu se numără ciorbele de legume, ciorbe de perișoare, supe cu găluște, la felul I, pentru prânz, iar la felul al doilea, tocăniță de pulpă de porc cu garnitură, papricaș de pui, mămăliguță cu brânză și omletă, spanac cu friptură de porc, varză a la Cluj, ficăței de pui cu cartofi țărănești sau piure, ardei umpluți, friptură de pulpe de pui cu pilaf de orez. De asemenea, pentru cină se pregătesc mâncăruri precum salată orientală cu ou, macaroane cu brânză, cartofi franțuzești, pilaf cu ciuperci, ficăței de pui cu cartofi piure sau cu mămăliguță etc.
Potrivit Chestionarelor de satisfacție a pacienților, realizate lunar de către departamentul Managementul Calității din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, calitatea hranei este apreciată de bolnavii internați ca fiind „foarte bună” și „bună”.
Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a fost desemnat spital-suport pentru tratarea pacienților testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, aflându-se în linia întâi în tratarea pacienților cu Covid-19 depistați în județul Sibiu. În timpul pandemiei medicii au tratat sute de bolnavi infectați cu virusul SARS-CoV-2, precum și pacienți NONCOVID cu alte afecțiuni respiratorii, inclusiv tuberculoză. Numărul persoanelor externate de la începutul anului 2021 a fost de aproape 1.500, 430 dintre aceștia fiind pacienți cu COVID-19.
Leave a reply
Cele mai comentate